Mezinárodní seminář nabídl srovnání se systémem německé a rakouské justice PDF Tisk Email

Kroměříž 14. července 2015 – Elektronizaci justice a výstavbě justičního systému v Německu a v Rakousku se věnovalo setkání německých, rakouských a českých státních zástupců a soudců, které se uskutečnilo ve dnech 13. a 14. července 2015 v Justiční akademii v Kroměříži.

DSC 6920upr

Foto: Petr Malý

Mezi významnými zahraničními hosty pořádající Nejvyšší státní zastupitelství s vděčností přivítalo nejvyššího spolkového státního zástupce při Spolkovém soudním dvoru v německém Karlsruhe Haralda Rangeho, generálního prokurátora ve Vídni Wernera Pleischla a také předsedu Vrchního zemského soudu v Norimberku Christopha Strötze. Jednotlivá státní zastupitelství německých spolkových zemí reprezentovali vedoucí státní zástupci Klaus Fleischmann z Drážďan, Ralf Rother z Berlína, Thomas Janovsky z Bamberku a Peter Frank z Mnichova.

DSC 6913upr

Foto: Petr Malý

Němečtí a rakouští kolegové představili výstavbu justice, soustředili se přitom zejména na otázky vedení státního zastupitelství, výkonu dohledu a spolupůsobení ministerstva spravedlnosti. Otevřeli také téma kariérního rozvoje soudce a státního zástupce, stejně jako jejich hodnocení. Velkou pozornost vyvolala prezentace pana Haralda Rangeho o působnosti Nejvyššího spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe, a to zejména v oblasti vyšetřování teroristických trestných činů.

Česká strana představila fungování Evidence trestního řízení, policejního systému, ke kterému jsou již připojena všechna okresní a krajská státní zastupitelství v ČR. Hostitelé také nastínili možnost další elektronizace v rámci státního zastupitelství vyplývající z úmyslu ministra spravedlnosti do několika let kompletně elektronizovat celý systém justice.

Petr Malý

tiskový mluvčí NSZ