Pátý „kulatý stůl“ s ruskými prokurátory zacílil na postavení obžaloby před soudem PDF Tisk Email

Brno 11. listopadu 2015 – Už popáté se setkali čeští státní zástupci se svými kolegy z Ruské federace nad dalším odborným tématem. Jednání, které hostilo Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, se zaměřilo na roli veřejného žalobce v řízení před soudem v obou zemích. Hostitelé popsali zákonitosti soudního procesu od první instance až po řízení u Ústavního soudu a na oplátku se dozvěděli zajímavé poznatky z ruské soudní praxe.

Pukovec vita

Hosty z Ruské federace přivítal náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec, foto: Petr Malý

Cílem pravidelného setkávání je navzájem poznat rozdíly a zvláštnosti v právních systémech obou zemí. „Výměna zkušeností nám do budoucna pomůže ulehčit vzájemnou komunikaci při řešení konkrétních případů, které vyžadují mezinárodní justiční spolupráci,“ hodnotí společný projekt náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec.

Sérii odborných seminářů odstartovali v říjnu 2013 svými podpisy pod společným memorandem český nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ruský generální prokurátor Jurij Čajka. Od té doby se experti z obou zemí setkali už pětkrát, pokaždé nad jiným tématem. Například letos v květnu jednali v Moskvě o potírání mezinárodního organizovaného zločinu. Česká strana tehdy představila obecné poznatky ke stíhání drogové kriminality nebo k tzv. metanolové kauze, která svými dopady také přesáhla hranice jednoho státu.

Petr Malý

tiskový mluvčí NSZ