Spolupráce s čínskými prokurátory zacílí mimo jiné na ekonomickou kriminalitu PDF Tisk Email

Brno 8. dubna 2016 – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se tento týden dohodl s generálním prokurátorem Čínské lidové republiky Cchao Ťien-mingem na užší spolupráci orgánů veřejné žaloby v obou zemích. Oba představitelé podepsali ve čtvrtek 7. dubna 2016 v Brně memorandum, v němž se s respektem k právním systémům domovských států zavazují především k výměně zkušeností a poznatků v boji s globálním zločinem.

Podpis

Nejvyšší státní zástupce ČR Pavel Zeman a generální prokurátor ČLR Cchao Ťien-ming při podpisu memoranda, foto: Petr Malý

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si od setkání se špičkami prokuratury nejlidnatější země světa slibuje zejména snadnější komunikaci a efektivnější vyřizování právní pomoci u konkrétních kriminálních případů. „Stále posilující obchodní vztahy mezi Českou republikou a Čínou s sebou přinášejí i riziko nárůstu velmi sofistikované hospodářské kriminality. Při odhalování a prokazování takové trestné činnosti se bez účinné pomoci zahraničních partnerů neobejdeme,“ vysvětluje Pavel Zeman.

Delegace čínských žalobců v čele s generálním prokurátorem se zajímala o fungování státního zastupitelství v Česku a přiblížila vývoj, kterým v posledních letech prochází čínská justice včetně zaměření na boj proti korupci ve státní správě. Obě strany se domluvily na dalších vzájemných setkáních nad jednotlivými odbornými tématy.

Text Memoranda o spolupráci mezi Nejvyšším státním zastupitelstvím ČR a Nejvyšší lidovou prokuraturou ČLR v anglickém jazyce ke stažení zde.

Petr Malý

tiskový mluvčí NSZ